" НеМА ТАКАВА КОЛЕДА "


23.12.2010 / 11:12
Добър ден, Уважаеми Читателю!
(чета си се редовно сам-сама)
Коледно ли ви е? Всъщност наименованието "коледа" едва ли е точното определение за празника, които очакваме! За потвърждение попитайте младото поколение, какво празнуваме на 25 декември? Много малко от тях знаят верният отговор: Рождество Христово!!! Ама ние възрастните сме виновни, че не сме обяснили на децата, пък даже и да сме отделили от скъпоценното си време да им разкажем за празника те пак ще са леко объркани.
От ония дни дъщеря ми негодува гледайки телевизия. Тя е на 6 години и не може да си обясни защо в рекламата за някакво кафе в хола на едни хора са се събрали много дядо коледовци? Не само, че са много, ами са зарязали трудовия процес по раздаване на подаръци за да сърбат чароматната течност! И понеже знае какво е клонинг покрай "Междузвездни войни" минах с обяснението, че Той-Истинския е назначил свои помощници, защото послушните деца са много и не смогва с толкова адреси по света. До тук някак се разминахме с нейното прозрение, което се очаква рано или късно да дойде. Тя и за това прие разбиращо появата на поредния клонинг в детската градина за тържеството и не беше разочарована, че брадата му се крепеше на разбридан ластик а одеждите с налепения бял губер бяха много уморени от години употреба. Реквизита си е реквизит ама нашите деца вече не са толкова наивни. Догодина няма да имам очи вече да лъготя, щото само ще се изложа! Сега в къщи сложихме фотографията на дъщеря ми и гореупоменатия клонинг, ама само за празниците!
От няколко дни сме се юрнали да пазаруваме. То не ми е празнично, но се налага заради челядта и традицията. Купихме пуйка около 3кг и 400гр.-от чуждоземните с часовника, който изкача, когато е опечена. В къщи настана дебат кога да я ядем, щото по време на соца си я оглозгвахме на 1 януари и се криехме, че празнуваме тези празници, но сега е дивен капитализъм, та решихме да е баш на 25 декември. Синхронизирахме се със световното меню за деня!
Зелето ни втаса навреме и нямаме гайле за гозбите свързани с него. То, зелцето преживя цял форум във Фейсбук-а за схемата на претакване. Минали години сина ми имаше задължение около претакването (срещу 2 лева за сеанса маркуч-леген), но сега детето е в Канадата и видяхме зор. Чужди зелки в канадски бидон се радват на неговия труд, сигурно за ставка в долари.
Миналата седмица украсихме елхата. Не е истинска, но у дома сме радетели за опазване на околната среда, та се радваме от десет години на пластмасова. Хубавичка стана, както всяка година де! Запалихме лампичките и детето ахна от удоволствие. За разкош накичихме и прозорците със звезди и светлини, та сега от далеч се вижда колко ни е празнично! Вечер ги включваме, но като залягаме ги изключваме, щото китайските изделия не се знае кога ще ти свият номер с някоя публикация в пресата за изгорял дом.
Описах ви какво е у дома, ама не ми е празнично. Душата ми е свита в разочарование и погнуса от всичко което ни заобикаля. Сякаш всяка лампичка от елхата е един от многобройните скандали в държавата... блестят ли блестят. Гирляндите пък ми напомнят, как нашите родни политици са се овъртели като черва в една и съща схема/търбух (за наука глух). Намирисва на планирана програма за преизпълнение на план-програма: "Кой е "най-интелигентен"?"
Няма спор, всичките са ни умни! От групата за кандидат-притежатели на свръхтехнологии свързани с импулсите (първосигнални), до възвишените слова за професионална, регулирана професия "микро-педиатър", сиреч неонатолог. Кадърни служители с легитимни дипломи, парламентарни петъчни контроли, които след гледане са те вкарали в дълбокомислие, кой си ти и къде живееш?...май лампичките на елхата не стигат за всичко което преживяхме тази година? И гирляндите са къси, щото списъка на агентите на ДС си беше доста дълъг! Догодина ще лобирам вкъщи за по-голяма еко-елха за да събере всичко "достойно" за блясък по нея!
След броени часове е Бъдни Вечер! След броени часове е Рождество Христово!
Ще седнем с моето семейство и ще разчупим питата. Ще заделим залък за Дева Мария, ще заделим и за Исус, а после всеки ще получи своя за здраве и берекет. Тази година ще заделим и за България! И ще се помолим, склонили глава над трапезата. Моята молба ще бъде с тези слова: "Господи, дай живот и здраве на близките и приятелите ми! Дай по-достоен живот на сънародниците, а на мен Господи, дай сила и кураж да продължа да се боря за правата си, като гражданин-човек в тази страна! Смили се Господи и над онези, които нечестиво извоюваха благата си, смили се над греховете и успокой гузната им съвест, ако имат такава. Нека всички сме живи и здрави!"
В моето семейство само детето чака празника с нетърпение, защото само То още не е осъзнало, че не може в Цинична, безморална социална среда да има Светли Празници!

Rp./ Въпреки цялата тъга около събитията на които бяхме свидетели, Ви пожелавам да сте много здрави и щастливи! Със сърцата пожелайте желаното, а с ума го постигнете!

http://www.youtube.com/watch?v=4NCwcPWuDrM&feature=related