" НОВОГОДИШНО и ТОРТА "


31.12.2010
Последният ден на годината.
Първият Рожден Ден на блога.
Точно преди една година се осмелих да напиша нещо. Страхувах се, че всичко изписано ще е пълна глупост, както и до днес това усещане не ме е напуснало. Както и да е, все пак днес е Рожденият Ден на това късче от нет-пространството. Ще направя домашна торта и ще отпразнувам в чест на страха и скромната смелост, че си позволявам емоциите и мислите в мен да виждат "бял свят".
Една година влизам тук с най-различна емоционална нагласа. Понякога исках да пиша за нещо, а то излизаше съвсем друго. Преглеждам набързо всичко до сега и констатирам, че нищо не е било според замисленото. Дали не спестявах или бях крайна...не знам...но всяка дума е самата истина в мен. На себе си не успях да изневеря!
Сещам се лятото, как си обещах да започна поредица от "разкази" свързани със съвременната психиатрия. Исках повече хора да разберат нейното съвременно значение, малко да открия завесата на стигмата и срама да се признае, че това е медицинска дисциплина, която обхваща много хора, които даже не си дават сметка, че са били под удара на някоя диагноза, но за повечето българи всичко свързано с нея е ограничените познания от страховитите филми по телевизията за домове с психично болни изоставени и от Бога! После си дадох сметка, че е много трудна задача и слабохарактерно се отказах. Днес честно споделям, че през изминалата година и аз преживях лека депресия, както и много от познатите ми, които дори не си дадоха сметка за това. Всеки по различен начин се справя с трудностите и намира своята посока за церене или бягство. Малцина признават даже пред себе си, че са имали или все още имат такъв проблем!
Една Година! Изпращаме 2010 с различни усещания! За някои беше успешна, други чакат с нетърпение тя да си отиде. Но това е само един календар! Едва ли нещо ще се промени на 1 януари. Всички ще се събудим същите. Някои ще са с махмурлук, други не толкова! Светът ще е същия, проблемите няма да са изчезнали магически в полунощ. Ще отворим очи, чакайки някаква магия, която да промени житието! НАИВНО НАЛИ? Доста..., но не и ако сме решили сами да си подарим магията! Тайнството е в решенията ни за нас самите. Забелязали ли сте, как света никога не се променя, но ако за миг ние променим своето мислене или отношение към него, Той става съвсем различен? Магията е в нашите ръце! Магията в ума и най-вече в смелостта да сме точно тези, които искаме - не онези, които света очаква да бъдем! Може поне за ден да поиграете на тази игра и ще видите, как света около Вас става по-чист и реален. Иска се само малко смелост да кажете на глас онова, което не се осмелявате. Може да споделите с Ваш близък, че съжалявате за Ваша грешка, или пък да кажете на Ваш приятел, че сте разочаровани от някоя негова постъпка...това просто е игра на Честност! А честността се възнаграждава, не материално а духовно, защото точно тя ще промени Вашето усещане за света, а от там и как се чувствате точно във Вашият Живот. Нима не е важно дали той е комфортен или измамно доволен?! Това няма да Ви направи лоши, а ще Ви извади от лицемерната роля, която ако я осъзнавате със сигурност Ви тежи. Играта е да сме честни, най-вече със самите нас!
Честит Рожден Ден, мое блогче! Благодаря, че те има! Благодаря и на онези, които прочитат по нещичко в теб. Наградата обаче е не в признанието, дали се харесва, а в това, че винаги, Ти мое блогче си мястото, където мога да споделям. Знам, че разголвам душата си чрез теб. Знам, че мога да бъда много уязвима за враговете, които тази година май станаха доста! И в същото време не ме е страх, че някой ще разбере, какво мисля, защото дълбоко в себе си знам, че не съм длъжна на никой. Не измамих, не ограбих, не нараних! Не чаках подаяния за да оцелея, никой не гладува заради мен. Не прехвърлях своите отговорности върху други хора. Браних принципите си! Сега с чест и без срам заставам пред хората, а играта на Истина ще продължи, защото я дължа най-вече на себе си!
Честита и спокойна да е Новата Година на всички! Пожелавам Ви най-вече да сте честни със себе си! Да умеете да прощавате, но и да признавате Вашите собствени грешки! Да бъдете истински пред света и по-малко да сте в измамни роли. Магията е Смелостта да признаем, колко несъвършени сме, но Уникални! И доста често близките ни обичат точно заради това несъвършенство, но когато то е дълбоко осъзнато. Грешни сме, но греха е грях, когато го разпознаваме. Обичани сме, но когато даваш любов е по-голямото удовлетворението. И мечтаем, и плачем, обичаме и търсим, събираме спомени а спомените събират нас!
Не чакам полунощ, не вярвам в чудеса! Не си пожелавам нищо, което не зависи от мен самата. Единствено от сърце желая, събитията през новата година да ми позволят да се чувствам свободна и истинска!
Нека имаме дни пълни със здраве, да разпознаваме злото от доброто и да умее да даваме, а не само да получаваме! Да бъдем добри родители, добри деца на нашите създатели и да вършим поне по една добрина на ден.
Ако сами не разиграете картите на Живота си, друг ще разиграва Вашите собствени дни!