" МИРОГЛЕД И ИДЕАЛИ "


21.03.2010 / 7:00
Сбъркана държава и сбъркан народ!
Тотална неграмотност, безхаберие, уродлива музика, идеали от рода на "домашно винце в бутилка от евтино безалкохолно" и визията "анцунг"- моя най-успешен фейс.
Сиви улици със сиви хора! Единствения цвят са билбордовете с реклами, които агитират за покупателност на алкохол и храна...до там сме я докарали! Ценности няма...хаос навсякъде и във всичко!
НО претенции до небесата, колко сме умни, кадърни и работливи! Егати химерата и самозаблудата. Много ни бива, след като сме яхнали по някоя кола на изплащане, а в къщи мажем филии с лютеница, за да сколасаме с лизинга. Много ни бива да си изхвърляме боклуците на улицата или гордо да мятаме фасове от прозореца на автомобила си. Около блоковете ни е пълно с торбички измет. Много сме добри и да протестираме, след като и грам нямаме принос за нещо заобикалящо ни, камо ли инвестиция в самите нас!!! Все недоволни влачим живота си и мрънкането е основен диалог или монолог. Все другите са ни длъжни, чакаме благополучието да падне от небето. Язък на Историята, която имаме, защото народа в нея отдавна е изчезнал! Онзи, който се е борил с идеалите, за смислени каузи, за нещо повече от това да му е сит търбуха. (Сега ми стана ясно, защо всяка трета реклама по всички телевизионни програми е за тоалетна хартия, започнали сме да произвеждаме само това). Освен съжаление, за друго отдавна не ставаме! И тук виновните сме си пак ние, защото избора, как да живеем е Единствено и само Наш. Никой няма вина, че работим професия, която сме избрали, че живеем с човек, с който сме решили, че сме отгледали и възпитали децата си, както сме сметнали за добре. Въобще, с пълна сила работи поговорката за попарата, каквато сме я надробили, такава ще я сърбаме...!
В моята служба има една сентенция: " На който не му изнася, да напуска!" Никой не го е накарал насила да работи това. Има правила, които ако не ги спазваш, нямаш право да мрънкаш, защото избора е бил личен! Когато учим за някоя професия сме наясно, какво ще ни донесе тя! Или ще работим нещо с желание, или ще придобием някаква квалификация от немай-къде, просто да сме нещо. Тъй, че с една дума ми дойде до гуша да слушам оплаквания или да гледам жалките протести от телевизора, и най-вече на съсловия, които въобще не са наясно, какво значи да "инвестираш в себе си", сиреч - добро образование. За каквото си се цанил, такова ще си! Не може да ходиш на работа без да влагаш мисловна дейност и да искаш адекватно заплащане, еле па след като работното ти време минава в Скътавки. Онзи ден прочетох статия за уволнен чиновник в кметството на Пловдив и причината била, че човека си копал лозе във Фейсбука, даже бил стигнал 40 ниво. Ако това Ви е трудовата дейност и после надигате пушилка за адекватно трудово възнаграждение...тури му пепел на работното самосъзнание! Но май с повечето хора в държавата е така...за съжаление! Или се виси с часове в интернет, да се трепе работно време, или се люпят семки в храсталаците в родните полицейски коли. В магазините ни посрещат ядосани и нацупени продавачи/ки, все едно клиентите са виновни за социалното им неблагополучие! Е, каква вина имам например, че касиерката в супера не е учила, когато и е било времето? Но Българина понася всички негативи, даже сме усвоили чертата да бъдем горди мазохисти спрямо собственото съществуване и заобикалящото ни. И на всичкото отгоре сме тесногръдие, не търпим чуждо мнение, не умеем да се вслушваме в съвети, а капацитета ни за собствена мъдрост се е снишил до степен на първосигнални задоволявания. Така ще е, защото в тази държава основната идея за житие е как успешно да надцакваме всичко, от приятел и съсед до Институция. За жалост прецакани сме Единствено самите Ние!
Та, Добро утро! Днес, какъв план имате?...не го казвайте, знам го! Неделя е. Мързел, защото сте с уморени очи от цяла седмица висене пред компютъра, копайки лозе, хранейки риби или стъкмяване на ферми. А може и пришки да имате на езика от семките...? Станете, изпийте си кафето, погледнете "чудната" гледка от прозореца. Природата се ражда, пролетта дойде, а ние сме накичили дръвчетата около нас...не с мартеници, а с торбички боклук. Но това си е рутинна гледка, едва ли Ви дразни...пък и що да се хабите да почиствате? Ако, че боклука и е Ваш, защото съществува в мирогледа Ви, а какъв ще е той, е пак Единствено Ваш избор!
Днес ще разчистя моя прозоречен изглед без мърморене, че утре ще е пак същия! Поне ще имам за малко гледката, която искам!