" ЗА ИНАТА " и егоизма



24.02.2010 / 18:22
Само набелязвам, за какво бих искала да драсна някой ред, но вече настъпва вечерта и домакинството ме зове. Ако утре се събудя в ранни зори, ще довърша мисълта си, ако не успея, това ще си остане така недовършено...

Rp./ но ще се опитам да стана рано от Инат заради Ината!

25.02.1020 / 4:54
Станах, но какво от това? Вчера много яко съм объркала мислите си. Вместо инат исках да кажа ЕГОИЗЪМ, но замисляйки се тези две неща имат много общо. Още снощи докато лягах се сетих за обърквацията, но не се притесних чак толкова, защото драги ми Читателю (май само аз си) няма да се разсърдиш! ..."Не ти се сърдя!" -отвърнах аз.
Целият ми съзнателен живот мина под знака на ината. За каквото и да се сетя, всичко постигах с инат. Понякога добър, друг път лош, той винаги ми е бил двигателната сила. На моменти се залъгвах, че е Воля, но бързо схващах разликата!(според тълковните речници)
Защо хората ползват думата ИНАТ, влагайки отрицателност, а за ВОЛЯ- асоциират положителност? Така тези две думи са се наложили, може би заради емоционалният си заряд?! Въпрос на мислене и разсъждение. Човека с ината е кофти личност, а този с Волята- готин!!! ДА ама НЕ...Когато казваме, че някой има воля за нещо, обикновенно изтъкваме положително качество или нещо, което той отстоява в името на някакво добро.( пак абстрактни понятия, защото добро за някого, може да е лошо за другиго.) Човека с ината е олицетворение на магарето, с него на глава не може да се излезе, поради личните му убеждения и невъзможността нито на аргументи, нито на доводи!- и кво лошо има тук? Това си е чиста проба личност с характер! Нима Вие харесвате безхарактерните? Да имаш собствена позиция, собствено мнение и да го отстояваш макар и с инат, какво по-хубаво от това!!! Всъщност всичко е личната асоциация на думите. Воля или инат, ако това води до нещо градивно за самият човек, нека бъде такъв! Пък и Вие ако държите на този човек, ще го приемете такъв какъвто е. Истинската любов е да обичаш и положителните, и отрицателни качества!
Връщам се на егоизма. Пак кофти звучаща дума за повечето на нас. Но при подробен анализ тя си има и положителност, даже е защитен механизъм на повечето от хората да оцеляват. Обикновенно в тази дума се влага състояние на човек, който живее в свой си свят и всичко около него е подчинено на неговите правила. Защо този човек и приел такова съществуване е психоаналитичен въпрос, но в най-общ смисъл, когато биваме егоисти за дадено нещо, това е собствената ни защита от външните агресори на средата. Егоизъм донякъде се възпитава и отглежда доста често с великолепното съдействие на родителя, съзнавано или несъзнавано. Показваме на децата си от раждането, че за нас те са специалните хора, а после те изискват да бъдат такива през целият си живот и за всички около тях. В това няма нищо лошо, защото потребността да сме специални за някого е огромна. Потребността да сме обичани и желани е вродена и енергията на тази нагласа за съществуване се възпитава, първо от нашите създатели, после от любимите ни и накрая при повечко мъдрост от нас с ината да си втълпиме, че не сме чак толкова големи егоисти!!! Няма нужда да бъдем специални за целият свят! Това не ни прави незначителни! Важно е да имаме няколко човека, за които да бъдем СПЕЦИАЛНИ! Ние сме единствени за родителите си, децата си, любимите си! Ако успеем да осмислим това, ще успяваме да се чувстваме много по-добре в собственият си живот! Не е нужно света да ни оценява, важното е да сме ценени от най-близките си, да умеем да ги обичаме и да даваме възможност те да ни обичат...и не заради самата любов, а заради това което сме и което са Те! Безрезервна любов...без значение дали до нас е човек с инат или егоист. Защото понякога ни се иска егоистично да имаме някого в живота си, и то не за друго а за да му даваме любовта си и да се радваме на неговата!...тъй, че всичко е въпрос на собствен прочит на думите и тяхното значение, майната им на тълковните речници!!!
След малко трябва да впрегна целият си наличен инат да отида на работа, а там водена от егоизма си ще гледам да оцелея в "нездравата среда"...и това ако не е средство и начин на самосъхранение???

Rp./ Спирам си цялата налична литература за психоанализата, съвсем се обърках! Колко по-лесно живеех без всичките тези четива.( варива за мозъчната дейност ) От инат ще изтласкам всичко и ще оставя само теорията за "проекцията", защото тя ми допада.